Tuesday, August 25, 2009

Tok dan Puding Susu Berjagung



Bahan-bahan:

1 paket serbuk agar-agar (11 gm)

2 biji telur

4 cawan air

1/2 tin susu cair

1 cawan gula pasir

2 - 3 sudu besar tepung kastad

1 tin jagung cream


Cara-cara:

  1. Masak agar-agar dengan air dan gula hingga larut.
  2. Sementara itu, pukul telur dan campurkan tepung kastad. Kacau rata dan ketepikan.
  3. Bila campuran agar-agar telah larut, masukkan susu cair dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan campuran telur dan tepung kastad.
  5. Masukkan jagung dan kacau sebentar.
  6. Tutup api. Tuangkan ke dalam loyang pilihan yang telah dibasahkan terlebih dahulu.
  7. Sejukkan dan hidang.

* kalau rajin, ada arr puding ni atas meja karang..resepi dr blog taman-syurga-abadi. Thanks.

8 comments:

ZULKIFLI BIN MOHAMED said...

Salam Tokder,

"hantarlah ke Kemaman sikit, tak jauh dari Dungun tu ...".

tokder said...

kota puisi..:)

myQza said...

huH! Mengiurkan..

Nakamura Kazuki said...

tok..apa kata memberi sedikit dekat ambe ni..terliur ja...malah ambe memang suka berbuka dengan kuih lembik2 ni...wajib ada mesti agar2....

tokder said...

tedd..xtau lg rasa camne..heheh

nakamura..serupa ngan tok, suka agar2.

HuRuL_AiNi said...

hahahaha....nak buat tu yg malas tok...hihi...mak ambe rajin buat puding ni skali skala...tp jarang la...hihi..

tokder said...

hurul..hehe

Unknown said...

baiklah..ambe akan beli esok..huhuhu