Sunday, September 13, 2009

Tok dan Pengurusan Wang 2


  1. Petang semalam, menunggu berbuka, tertengok Bijak Wang kat TV3.
  2. Ada sorang akak tu uruskan perbelanjaan guna sistem sampul.
  3. Maksudnya, setiap benda / perkara yg nak dibeli / bayar, dia gunakan sampul surat.
  4. Contohnya, sampul 1 - belanja dapur, sampul 2 - bil, sampul 3 - ansuran keta, sampul 4 - roadtax..
  5. Dan yg mengagumkan, rumahnya yg tersergam indah tu tidak menggunakan satu sen pun pinjaman bank / kerajaan.., semuanya pakai sampul nih.
  6. Tok pung terfikir gak..eloklah mencuba kan?

13 comments:

ashie023 said...

ah..dah jupe dah..sistem sampul..aku pernah wat nih...pahtu sampul tu letak lam dashboad kete...kalu tok jupe duit tu, kaya lah...

Nakamura Kazuki said...

tok..cara juga..tapi jangan tersalah ambil sampul dah la..takut sampul dapur untuk sampur living room, pastu sampul bil2 untuk sampul bershopping..confirm bertambah utang....apapun bijakla membuat perbelanjaan kan tok

tokder said...

ash..pah ni aku buka dashboard mung..heheh

naka..yerlah.

sI tEDI said...

wah!!! mak aku pun guna sampul gak.. tapi segala perbelanjaan dalam sampul sahaja..

TokNabe said...

Sistem bersampul.. pokoknya kena ada duit jugak. :D

Snowwhite Zone said...

sistem ni, blm pernah buat... mcm mn nak jimat wang ye?

ashie023 said...

aku slalu letak dalam sampul astro,dan sampul eon..dan tulis kat luor untuk bil ape2..kalu duit tu kat lam sampul, maknanye kite x belanja duit tuh, sebab dah simpan untuk benda lain..tapi kalu duit duk lam wallet, ah..siap ah...mesti abis wat beli kuih buke pose...ahhaha

cintaAnna said...

yang aku tahu sampul kaler hijau...memang isi duit raya...

ahhahahaha

Ruha said...

kawan ambe memang pki macam ni , dan dapat simpan duit lebih lagi, walaupun gaji kecik dan ade anak, sbb die kata pokok pangkalnye disiplin.die letak duit kat ang pau so die x sentuh duit 2 yg lain. tp ambe byar bil suma pkai online, mcm byr ptpn,bil dll. so tau2 pkai duit dah abis. mebi nak buat jugak cenggini.

HuRuL_AiNi said...

hohoho.....lawak nye komen ashie-unnie....
ambe pun bayar sume bil online, shopping pun pakai debit kad...haha...tau2 duit kat bank makin kering ni...
jadi cara ambe...buat 2,3 akaun...mcm akaun maybank utk belanja, akaun bank islam utk simpan duit...tmasuk utk roadtax & insuran kereta nanti; cimb utk standby @ lebihan...& utk bayar bil jugak...jadi..kalau sebulan kuar duit dr maybank je...so kira selamat la perbelanjaan ambe bulan tu.....
tp problemnye slalu je 'ter'ambik dari bank lain juga ni....huhuhu

ZULKIFLI BIN MOHAMED said...

Salam Tokder,

"lain orang lain pendekatannya - tapi ambillah cara yang terbaik untuk diri sendiri, janji kawalan kewangannya bagus untuk hari ini dan hari terkemudian",

"raya di mana Tokder ?".

areQue said...

wahhhh..best gak cara ni tokder...
rq yg kdekut ni blh try praktis dlm khidupn seharian hahhhh

slmt hari raya tok..

maaf zahir batin

p/s: tok da baca ke entry rq???de dedikasi utk tok....ahhahhahahh

Nakamura Kazuki said...

salam tok...dah siap ke rendang tok...

tok..ambe nak minta maaf zahir batin ye...